There was an error in this gadget

Wednesday, December 28, 2011

Mface tiru facebook?

Mface tiru facebook?

Oleh Norhadiani Baharom
yanie@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
SIMBOLIK...barisan artis yang menurunkan tandatangan pada majlis pelancaran Mface.
SIMBOLIK...barisan artis yang menurunkan tandatangan pada majlis pelancaran Mface. (IM ON A CENTRE...DID U SEE?RED SHIRT WITH BLACK VEST)
 
DILAHIRKAN pada tanggal 14 Mei 1984, usianya kini 28 tahun. Namun sejak tiga tahun yang lalu yakni 2008 beliau sudah pun bergelar bilionair, sekali gus diumumkan sebagai juwatan termuda dunia. Kekayaan milik Mark Zuckerberg bukan warisan turun-temurun keluarga sebaliknya bersandarkan aset perniagaannya sendiri.
Facebook, yang berinteraksi sekitar Universiti Harvard pada 2004 mencetuskan fenomena seluruh dunia sehingga menjulang nama Mark.Kejayaan Mark dibaca, memberi inspirasi kepada orang ramai khususnya golongan remaja mengikuti jejaknya.

Berasakan Malaysia juga berkemampuan mewujudkan laman sosial sendiri setanding facebook, pelakon dan pengacara, Datuk AC Mizal memperkenalkan laman sosial pertama Malaysia iaitu Mface.

Membawa pengertian Malaysian Face (Mface), dicetuskan hasil perkongsian idea AC Mizal bersama rakan kongsi juga pengasas laman itu, Tedy Teow.


Majlis pelancarannya diadakan di Hotel Doubletree By Hilton, Ampang, Rabu lalu dan dimeriahkan dengan kehadiran Afdlin Shauki, Zizan Razak, Amyza Adnan, Ezlynn, Aril AF7, Linda dan Diana Rafar, Kumpulan Forteen, Serina Redzuan, Sathiya dan ramai lagi.

Menurut AC, Mface sebuah laman sosial tempatan diilhamkan daripada facebook bagaimanapun konsep yang diketengahkan sedikit berbeza kerana ia membawa pulangan buat pelayarnya.

“Fungsinya sama seperti facebook apabila pengguna boleh mengemas kini gambar, status dan berkongsi perkembangan serta maklumat mereka dengan orang ramai.

“Cuma yang berbeza adalah kita wujudkan laman ini dengan cara yang lebih bijak dan bermanfaat, dengan menawarkan peluang menjana pendapatan kepada 60 artis tanah air yang sama-sama berusaha membangunkan menerusi laman itu.

“Jika sebelum ini golongan artis kerap mengemas kini status dan perkembangan mereka di laman sosial seperti facebook dan twitter secara percuma, penyertaan dalam Mface ini memberikan pendapatan apabila syer mereka dilaburkan ke dalam pasaran saham kelak.

“Setiap seorang artis meskipun mereka pasangan suami-isteri tetap akan diberikan 100,000 unit. Bagaimanapun, sebelum mendapat perolehan syer kita perlu mencapai satu juta pengguna bagi melayakkan laman ini disenaraikan dalam bursa saham.

“Apabila ia disenaraikan dalam bursa saham kelak, semua artis akan menerima pendapatan daripada syer mereka,” katanya.

AC menambah, dia berniat membantu golongan artis kerana kebanyakan mereka tidak berpendapatan tetap dan melihat Mface salah satu ruang niaga yang baik
“facebook mahupun twitter menjadi sangat terkenal kerana golongan selebriti turut menggunakan medium itu, sekali gus mempopularkannya tetapi apa yang mereka dapat sedangkan setiap hari pengasasnya bertambah kaya.

“Saya mewujudkan Mface ini supaya artis juga boleh mendapatkan hak mereka dengan melantik 60 artis terawal yang datang mendaftar di pelancaran ini sebagai pemilik syer, MFace.

“Hanya ini mampu saya lakukan untuk menyatakan keprihatinan saya sebagai anak seni dan agar suatu hari apabila sudah tiada saya akan diingat kerananya,” katanya.

Cara mendaftar Mface cukup mudah sama seperti facebook atau twitter tanpa memerlukan sebarang modal atau bayaran.

Sebagai bentuk promosi dalam tempoh enam bulan, setiap pemilik akaun Mface yang mengumpul mata tertinggi menerusi kemas kini status mereka pada setiap minggu berpeluang untuk memenangi hadiah iPad 2.

“Pemilik akaun Mface tidak kira golongan artis atau orang awam akan berpeluang untuk memenangi hadiah iPad 2 menerusi mata terkumpul tertinggi yang diperoleh daripada kemas kini status mereka.

“Untuk berlaku adil, pemenang mingguan tidak akan diberi kepada individu yang sama meskipun kita boleh menjangkakan siapakah artis yang mempunyai paling ramai pengikut berdasarkan populariti mereka,” katanya.

Merancang untuk meluaskan jaringan Mface ke negara serantau Asia, AC yakin ia bakal diterima rakyat negara ini, sekali gus mencapai sasaran 1 juta pengguna dalam tempoh beberapa bulan dari sekarang.

Untuk menyertai laman ini, pengguna boleh layari www.mface.me. Temubual yang sama, AC turut mengesahkan penerimaan Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Dato’ bersempena sambutan hari keputeraan Sultan Pahang, Sultan Haji Ahmad Shah ke-81 pada Khamis.

Pengesahan AC itu sekali gus menepis pelbagai spekulasi yang mempertikaikan pengurniaan itu sebelum ini kepadanya.

“Saya menerima surat pengurniaan Datuk dua tahun lalu pada hari keputeraan baginda yang ke-79. Cuma pengurniaan darjah itu belum dilaksana secara rasmi pada satu majlis dinamakan pengkalungan.

“Apabila ada wartawan menemubual saya, benarkah saya memperoleh gelaran datuk saya mengakulah kerana memang itulah perutusan yang saya terima. Entah bagaimana hal itu menjadi kontroversi.

“Bertitik-tolak daripada kes saya, pihak istana memberi arahan selagi tidak tiba hari pengkalungan maka gelaran datuk tidak boleh diguna walaupun sudah memperoleh surat penganugerahan darjah,” katanya.
 
SOURCE TAKEN FROM HMETRO ONLINE:


Yours sincerely, DIOR 디요

Tuesday, September 20, 2011

PRESENTING: JoJo - Rupa & Harta [MV]

Guys,Please enjoy my new artist JoJo's 1st Single & MV which totally composed by me(Dior (Shahril Shaari)).I really hope u like it & looking forward for your support towards JoJo.any comments are welcome ♥
 
[MAXIS]press call *131*233745# to get JoJo's Rupa & Harta Caller Ringtone
[MAXIS]press call *131*233764# to get JoJo's My Baby You Caller Ringtone

For any Inquiry, Show Booking , jojo's Product(album),please email to
jojo.tce@gmail.com or call arie (manager) +60139099223

Name:Ahmad Faizullah Bin Mohd Nor
Commercial Name:JoJo
D.O.B:18th January 1987
P.O.B: Pulau Tioman
Race:Malay
Siblings:2nd
Origin:Tioman Island,Pahang ,Malaysia
Height:5'8
Weight:60kg
Hobby:Dance,Karaoke, extreme sport
Profession:Singer, Dancer, Composer,
Fav.Food: Lamb Chop, mushroom, beef and Chicken Rice
Fav.Drink: Fresh Juice, Milo/Hot Choc, Tea

Band Interests:Performing Arts,Theather,Film, Concers,Dances

Ahmad Faizullah Bin Mohd Nor known as JoJo,came from one of Malaysia tourist attraction Tioman Island,Pahang. Active in singing and entertainment performance since 2004 until now at 23.

His interest in singing have discovered by his parents on his child age. Believe in his interest, he had start focusing on singing performance since his standard school. He had win many of singing tournament since then as to add on his experience, but for JoJo it's all for his self upgrading , none for the winning. As for him, dreams mean nothing without courage & self determine.

Now under DIOVULUS Entertainment ,JoJo will rise his opportunity as mainstream artist beginning on debuting his 1st single entitle Rupa & Harta (Melancholic Ballad),composed by Dior. He will then come out with a package of Mini album consist of 3 songs including Rupa & Harta, Bunga(Pop Jazz) & My Baby U (Pop Dance).

1st Single
• Rupa&Harta (Composed/lyrics by Dior)

Mini album(soon):
• Rupa&Harta (Composed/lyrics by Dior)
• Bunga (made popular by Thomas)
• My Baby U (Composed/lyrics by Dior)

Singing experience:
• Hari keputraan Di Raja Pahang
• Tioman idol
• Karnival belia Pahang
• Karnival belia Johor
• Karnival contractor johor
• Rompin Fest 2004
• Rompin Fest 2010
• Seni Kebudayaan Pahang
• Rumah terbuka KG Genting(tioman)
• Rumah terbuka KG Juara(tioman)
• Eco Chalanger Sultan Ahmad Shah Pahang
• Konsert Amal PoliKlinik
• Staff Party Berjaya Tioman Resort
• Showcase Dior
• Santai Hujung Minggu RTM Pahang
Drama:
• JASMIN by AHMAD FAUZI


Yours sincerely, DIOR 디요

Saturday, May 14, 2011

Afer Celebity Race-Media Hiburan.

I decided to spend time in Celebrity Fitness,Sunway before entering Ministry Of Sound by 5pm for Belly Dance Charity event.Im having so much fun&yet won 2nd number in Media Hiburan Celebrity Race just now in Shah Alam.thnx Talha fr made it possible.&Thnx Media Hiburan for inviting.

posted from Bloggeroid

Media hiburan celebrity race t Taman Botani,Shah Alam.

Me&talha(actor) as one team in Media Hiburan Celebrity Race at Taman.Botani Shah Alam

posted from Bloggeroid

Tuesday, April 26, 2011

DIOR 디오 WITH FRIENDS IN HOMETOWN,SUNGAI RAMBAI,MELAKA,MALAYSIA


i had show in Kota Tinggi last saturday.on sunday,on my way back to KL,I decided to come to my hometown where my parents stay at as a 2nd house...which not everytime they stay here...on & off...Kl -Malacca.
I ask my mom to cook a very popular dish in Malacca : ASAM PEDAS .satisfaction guaranteed!
we(my dancers ,friends & me) had chit chat & been to the farm backyard...will ot forget this memory...


Yours sincerely,DIOR 디요

KEIGO'S KOREAN LANGUAGE CLASS gathering @Seoul Garden,IOI mall puchong


for those who follow me,u know that im taking Korean language now right?? this's a video where all students frm my sonsaengnim(teacher),Keigo class have buffet lunch as gathering made fun. we're in Seoul Garden in IOI mall puchong.food was good...i love it!!!korean of course!!!


Yours sincerely,DIOR 디요

DIOR 디오- CINTA SABUN MANDI@KOTA TINGGI CONSAVE 23/4/2011


me singing dangdut on my recent show:
DIOR 디오- CINTA SABUN MANDI@KOTA TINGGI CONSAVE 23/4/2011


Yours sincerely,DIOR 디요

DIOR 디오- HATINYA TAK TAHAN @ KOTA TINGGI ECONSAVE 23/4/2011


my recent show in Kota tinggi:
DIOR 디오- HATINYA TAK TAHAN @ KOTA TINGGI ECONSAVE 23/4/2011


Yours sincerely,DIOR 디요

Monday, April 11, 2011

The Most Lovable Chinese Pop Ethnic song: Lala Hsu 徐佳瑩- shen qi bai ma 身騎白馬(MV&Lyrics)

I'd went to one Chinese saloon in Jln.Peel ,KL.the owner had play this particular song while i'd been 'High' while my hair shampooed by  the Shampoo girl..haha..what i'm talking about.(this happened like last year u know...i just found the Pinyin of the song,so i can post it now...hahhaa)


ok.this song straight away catch my attention cez i really love the melody,especially the Particular Chinese Ethnic melody...oh..its hard to hear that kind of song nowadays...I LOVE THIS song..seriously..i will take chance to memorize the song & sing in front of my fans & in the show..trust me.ENJOY!!!!
oh btq..look at the meaning!!!r u crazy?who can do this kind of lyrics nowadays..it's AWESOME!!!







Shen Qi Bai Ma

爱谁 跨不 从来也不
wo ai shui kua bu guo cong lai ye bu jue de cuo
自以 着痛 就能往回
zi yi wei zhua zhe tong jiu neng wang hui yi li duo
相信着 诅咒的水晶球
pian zhi xiang xin zhe shou zu zou de shui jing qiu
可能心的理由
zu dang ke neng xin dong de li you

靠近了 逼我们视线
er ni que kao jin le bi wo men shi xian jiao cuo
原地不 或向前走 突然在意
yuan di bu dong huo xiang qian zou tu ran zai yi zhe fen zhong

眼前荒沙弥漫了等候
yan qian huang sha ni man le deng hou
边传来孱弱的呼救
er bian chuan lai can ruo de hu jiu
追赶要我的不保留
zui gan yao wo ai de bu bao liu

*我身 走三
wa sin kia bek beh zau san guan
我改素衣 回中原
wa gai hua so yi huey tiong guan
放下西涼沒人管
pang ha say liang bo lang guan
我一心只想王
wa yi sim ji xio ong poh chuan

靠近了 逼我们视线
er ni que kao jin le bi wo men shi xian jiao cuo
原地不 或向前走 突然在意
yuan di bu dong huo xiang qian zou tu ran zai yi zhe fen zhong
眼前荒沙弥漫了等候
yan qian huang sha ni man le deng hou
边传来孱弱的呼救
er bian chuan lai can ruo de hu jiu
追赶要我的不保留
zhui gan yao wo ai de bu bao liu

Repeat *

痕累累 不及痛
man shen shang hen lei lei ye lai bu ji tong
那是指引我 走向 楚感受
na shi zhi yin wo zou xiang ni de qing chu gan shou
不管危不危 都要放下一切
bu guan wei bu wei xian dou yao fang xie yi qie gen ni zou
只要 一起承担
zhi yao yi qi cheng dan
只要 不放手
zhi yao ni bu fang shou

Repeat *

我改素衣 回中原
wa gai hua so yi huey tiong guan
放下西涼沒人管
pang ha say liang bo lang guan
我一心只想王
wa yi sim ji xio ong poh chuan


我愛誰 跨不過 從來也不覺得錯
I could not get over whom I love, and had never felt that it was wrong
自以 著痛 總能修成愛的果
I thought enduring pain could eventually make our love work
偏執相信著 受詛的水晶球
I believed obsessively in the cursed crystal ball
可能心動的理由
and stopped everything that may touch my heart

靠近了 逼我們視線交錯
but you approached myself, forcing our sights to cross
原地不動 或向前走 突然在意這分鐘
shall I stay put, or move forward? At that moment I realised how much I care
眼前荒沙瀰漫了等候
about the long waiting that was marred by the sand in front of my eyes
耳邊傳來孱弱的呼救
and the withering call for help that travelled beside my ears
要我愛的不保留
urging me to love you unconditionally

我身騎白馬 走三關
I rided on a white horse, and crossed three borders 
我改換素衣 過中原
I changed to my plain attire, and passed the mainland,
放下西涼沒人管
relinquishing all my power in xi liang, and no one cared
我一心只想王寶釧
what I cared the most was you, my wife



The context of this song:
Xue Ping Gui joined the army since he was young. He gradually moved up the rank to become a general. However, he was caught as a war prisoner when fighting against Xi Liang. He was meant to be executed but the pricess of Xi Liang fell in love with him and wanted to marry him. He married the princess and eventually took control of the kingdom. Despite his wealth and power, he missed his family and wife back in the mainland. Thus, he travelled on a white horse in plain attires, crossed three borders, from Xi Liang to the mainland, to look for his wife who had waited 18 years for his return.



Source:http://countingstepslearningraw.blogspot.com/2008/06/oh-my-god-this-song.html
http://pinyin-lyrics.blogspot.com/2009/06/shen-qi-bai-ma.html

Yours sincerely, DIOR 디요

Friday, February 11, 2011

K-POP News & Info Bersama Hilmy Ashley



-Berita K-POP
-Info K-POP
-Lagu K-POP
-3-4Petang,Sabtu ini.


Dengarkan di 93.9fm-KL,Selangor
or you can listen live streaming on website:
www.radio24.com.my
& for Blacberry & IPhone user....
www.radio24.ada.fm


please SUPPORT BY listening & call in to make this program hotter than ever...
for about 1 hour,...Hilmy Ashley will take U jOURNEY TO kOREA WITH LATEST INFO & EVERYTHING ABOUT kpop & YOUR IDOL...
Newest tunes will be play alongside most popular KPOP songs.


SPREAD THE WORDS!!!!




Wednesday, February 2, 2011

D'Embassy Dance Theater Academy Studio,Pandan Indah


D'Embassy Dance Theater Academy Studio
I've been invited by my friend: Siti Fauzani to her studio opening ceremony last saturday.
I was very proud to know that one of my closed friend have their own studio & business..it's like one of the target for most of the dancers.
It's so spacious,even can gather until 40 dancers at a time.
For studios...Sound system is important...but to have LCD screen for ur training/karaoke is AWESOME!not many Dance studio have this.
One of Siti's closest friend told me....she bought the mic just because  the existing of me....so that i can use the mic fr my practice soon...i was so touch with the words...oh...siti...u just knw whats the best for me(but ofcourse for everyone else...hehehe).the best thig is...they got DVD player with usb & amplifier with KEY ADJUSTOR!!!thats truly awesome!...not to mention 2WIRELESS mic of Mipro.
Not to worry abt ur belongings,here's plenty shelves fr u place ur bag/water bottle neatly.
This's the Owner of D'Embassy Studio: Siti Fauzani
Location : Pandan Indah...Infront of Steven Corner.
Price: The CHEAPEST in Town: RM18!!!!!(as for now)plus its spacious & LCD that u have to consider.:)


Monday, January 31, 2011

I'd watch Shaolin (新少林寺) Movie. It was really Nice!!!

Suddenly my friend invite me to watch Shaolin movie...to be frank...im not updated & doesnt knw the existing of this movie...hahahha
but  when i watch it...woah...the most i love is the War/Bomb part which really real,i shouldnt say more on the KungFu ....u will totally impress.
Sound effect was so good....
overall..i gave 9.5 out of 10...

Shaolin (新少林寺) directed by Benny Chan, choreographed by Corey Yuen and Yuen Tak, an upcoming film which looks very promising with a mixture of some pretty talented actors and actresses starringAndy Lau, Nicholas Tse, Wu Jing and Fan Bing Bing. There’s also a cameo by our favorite action heroJackie Chan. 

In the film, the proud and arrogant warlord Andy Lau is forced to seek refuge at Shaolin when his buddy Nicholas Tse turns against him. There, he is enlightened by an inconspicuous cook Jackie Chan. He is to make peace with the monks Wu Jing, Xing Yu, Yu Shao Qun that he previously sneered at, and lead them in rescuing the commoners from hardships, sufferings and oppression as Nicholas Tse wages wars on other warlords to expand his territories.

Sunday, January 30, 2011

Touch - Meet them & Got the CD frm their manager in Korea recently...Nice songs...

here's the MV of them:

I've met TOUCH in Korea recently...I really don't know them when i met them...i even ask my English interpreter who are they..hehehe.
from their clothes & style...i know they r Idol KPOP grp....i just snap a pic with them 1st lah...hahaha.
after that,i met their manager & asking abt the grp.Luckily she had  a copy of their album in her bag,,,so she gave me.....i was like...wow,nice album packaging.
They r frm new ent comp in Korea called YYJ Ent.when i go to their website...i just saw TOUCH as the Only product.

Good Luck to TOUCH!!! u have a fanclub in Malaysia...
Hope u can come in Malaysia soon....i could give a hand...hehe....Thnx Joy Kim!!!!

Wednesday, January 26, 2011

Artis Bantu Bina Rumah Baru Mangsa Lecur! by Murai.com.my

Nora Dan Jejai Tak Mungkin Bersatu Semula

Teks oleh Razif Rosdi
Foto oleh Mazlan Yunos Photography

TANJUNG KARANG, 26 JAN 2011: Siapa kata golongan artis hanya menjalankan aktiviti amal pada bulan Ramadan saja? Buktinya, seramai 8 orang selebriti iaitu Kumpulan Sofazr, Fida Ibrahim, Isma, Zul 2by2, Zehra Zamberi, Dafi, Sabhi Saddi dan Deor sanggup turun padang membina rumah baru untuk mangsa lecur kejutan elektrik, Mohd Hairuman Miskun yang mendapat perhatian ramai, pagi semalam.
Malah, program gotong-royong bersama artis yang dianjurkan Majlis Belia Daerah Kuala Selangor bersama Jawatankuasa Khidmat Masyarakat dan Rakan Muda, Majlis Belia Malaysia dengan kerjasama portal murai.com.my mencipta sejarah baru dengan mendapat perhatian baik daripada Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, YB Dato' Seri Noh Omar dan YB Dato' Samsudin Lias (Adun Sg Burong) yang turut sama menyertai aktiviti amal ini.

"Program ini bagus dan patut diteruskan kerana ia banyak memberikan kesan baru terhadap masyarakat. Dengan penglibatan artis, ia sedikit sebanyak menggalakkan lagi orang ramai untuk menyertai aktiviti gotong-royong yang semakin hilang dalam masyarakat kita. Ia turut membuktikan artis bukan saja boleh menghiburkan masyarakat tetapi turut berbakti dengan aktiviti kebajikan dan kemasyarakat seperti ini. Saya berterima kasih kepada artis dengan pertolongan ini, " kata Noh Omar yang juga Ahli Parlimen Tanjung Karang.
Rombongan artis yang turut disertai rakan media dari murai.com.my, Astro Awani, Utusan Malaysia dan Sinar Harian turut mendapat sambutan gamat apabila orang kampung Sungai Tengi Kanan, Tanjong Karang juga bersama-sama menyertai aktiviti amal ini yang dibahagikan kepada beberapa bahagian iaitu membersihkan kawasan luar dan dalam rumah, memasang bumbung, memotong rumput dan banyak lagi.
"Ini kali pertama Fida menyertai program sebegini. Ia patut diteruskan dan sewajarnya semoga golongan tidak kiralah artis atau pun bukan patut memainkan peranan penting dalam berbakti kepada masyarakat. Insya-Allah, jika ada aktiviti seperti ini lagi, Fida akan menyertainya," kata Fida yang menjadi artis pertama sampai ke lokasi.
Menyokong pendapat Fida, Isma bersama suaminya Zul menyeru agar golongan artis lebih cenderungkan diri dengan melibatakan diri dengan aktiviti ini.
"Kami sudah banyak kali menyertai aktiviti seperti ini. Sedikit sebanyak, walaupun kami tidak menghulurkan bantuan kewangan, keringat yang kami berikan ini dapat membantu adik Hairuman dan keluarga. Kami berharap adik Hairuman tabah kehidupannya kelak, " ujar Isma.
Selain bertungkus-lumus bergotong-royong membersihkan kawasan rumah, Dafi turut memberikan sumbangan cek kepada keluarga mangsa. Selain itu, penyanyi Ning Baizura juga ada menghulurkan sedikit bantuan kewangan.

Difahamkan, adik Hairuman sudah pun menjalani pembedahan membuang tangan dan kakinya. Ketika ini, Hairuman masih menjalani rawatan di Hospital Ampuan Rahimah Kelang. Keluarga Hairuman sangat daif dan dia mempunyai dua orang kakak dibawah tanggungannya yang mana seorang bisu dan pekak dan seorang lagi lembam. Di rumahnya hanya mempunyai perkakas ruamh yang sudah uzur.
Bagi sesiapa yang mahu menghulurkan bantuan kepada keluarga ini, anda bolehlah memberikan sumbangan kepada akuan CIMB Muhamad Hairuman Miskon menerusi no akaun 12570005386520.