Thursday, March 5, 2009

Rosiah Chik

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, Rosiah Chik


Rosiah Abdul Manaf artau lebih dikenali sebagai Rosiah Chik atau Mak We merupakan penyanyi lagu-lagu Melayu tradisional yang pernah popular dengan lagu berirama ghazal pada era 60-an / 70-an yang sering mendendangkan lagu-lagu di radio Malaysia.
Rosiah Chik dilahirkan di Kuala Sedili Kota Tinggi Johor pada 1931. Pada usia seawal 14 tahun dia mula menyanyi di khemah-khemah perkahwinan.

Bagaimanapu beliau mulai serious dalam bidang seni selepas bercerai dengan suaminya menyebabkan beliau ke Singapura lalu menyertai Cathay Keris sebagai penyanyi latar. Sepanjang pembabitannya, dia hanya menghasilkan dua buah album solo kerana banyak memberikan komitmen menghasilkan album bersama penyanyi lain. Dia pernah menulis lirik lagunya sendiri iaitu Embun Di Rumput.

Rosiah Chik pernah memenangi Anugerah Sri Wirama di Anugerah Industri Muzik (AIM) 2001. Rosiah mempunyai empat anak lelaki dan dua anak perempuan.
Pada akhir hayat beliau, kesihatannya terganggu akibat jangkitan kuman pada paru-parunya. Rosiah Chik meninggal dunia pada 20 Januari 2006 (Jumaat) pagi di Hospital Kuala Lumpur (HKL) akibat sakit jantung. Arwah meninggal ketika usianya 75 tahun.

Filem lakonan
Filem Air Mata
Filem Merana
Filem Mangsa
Filem Sumpah Orang Minyak
Filem Sumpahan Mahsuri

Pencapaian
Anugerah Sri Wirama di Anugerah Industri Muzik (AIM) 2001
Anugerah Juara Lagu 1995 (Peringkat Akhir)

Lagu-lagu
Ala Canggung
Dondang Sayang
Keluhan Lela Manja
Dang Anum
Lela Majnun
Embun Di Rumput
Zapin Senandung Dua

No comments:

Post a Comment